8. Tijd voor een retrospectief

Het jaar loopt ten einde. En wat voor jaar! Tien en een halve maand product-ontwikkeling van een idee tot product design – het lijkt wel gewoon werk. Anderhalve maand in Brazilië voorbereiding van de productie. Het is gewoon werk!

De laatste week hebben we vooral besteed aan het vinden van een nieuw huurhuis. En dat is gelukt. We plannen er rond de 15de in te trekken. We vonden een klein maar net huisje in  het centrum van Ibiuna. Alles bij de hand, inclusief het centrale pleintje waar jong en oud komt kijken hoe anderen druk zijn met het niets doen. Die kunst moeten we ook nog onder knie krijgen, maar dat gaat lukken.
De komende drie weken gaat er niet zo veel gebeuren. Veel bedrijven en organisaties zijn, vaak al vanaf de 20ste december, dicht tot begin januari. Alle noodzakelijke dingen voor het huurhuis zullen dan ook pas in de periode van 8 tot 15 januari aankomen.

Terugkijkend op de periode dat we in Brazilië zijn is het misschien wel aardig om wat opvallende zaken te melden. December is de maand bij uitstek voor een terugblik, toch …?

Brazilië is een land waar de mensen de dingen doen zoals het kan, en niet zoals het behoort. Je ziet dat bijv. aan de wijze van het verlengen van de elektriciteitsdraden binnenshuis. Draai de draden aan elkaar, isolatieband eromheen, en het nieuwe lichtpunt is klaar. En de nutsbedrijven lijken daar vrolijk in mee te doen (zie foto). En zelf? Ach, haal de schakelaar eruit en de ventilator draait weer – welliswaar op 1 stand. We blijven niet achter. Ook in dienstverlening zie je die houding terug. Behalve bij die van de overheid en de banken. De rites van stempels en handtekeningen zijn daar onverbiddelijk.

electriciteit

In Nederland is een centrale site met huizen (Funda) en kies je één verkopende makelaar. Hier in Brazilië ‘gunnen’ verkopende eigenaren meerdere ‘Imobiliarias’ de verkoop van een huis. En ze adverteren zelf tevens op meerdere portals. Het resultaat is dat prijzen enorm kunnen verschillen per site, dat je aanbod tegenkomt dat allang verkocht is en dat de ‘Imobiliaria’ niet goed weet wat hij/zij in de verkoop heeft. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat ze stiekem elkaars aanbod overnemen van de website inclusief foto’s. Of als de foto’s gewaarmerkt zijn maken ze zelf foto’s maken zonder ook maar één keer binnen te zijn geweest…. gewoon door het raam fotograferen. Je komt veel huizen op meer dan 10 sites tegen. Een prijsaanpassing vindt hoegezegd dan ook nooit plaats op alle sites en zeker niet tegelijkertijd.

Kopen van een broodje met een credit kaart gebeurt gewoon. Voordeel (?): je krijgt 40 dagen krediet ervoor en een SMS als de afrekening plaatsvindt. Zo houdt je controle over je uitgaven !?. Ik weet niet of het rentevrij is in zo’n geval.
Een vakantie of een blender gaat zeer vaak op afbetaling in bijvoorbeeld 14 maanden. Soms met de aanprijzing van “rentevrij”, dan weet je dat je ook bij contante betaling te veel betaalt (signaal om minimaal 8% af te dingen dus). Heel zichtbaar bij de kassa staat vermeld hoeveel rente je betaalt. Zie foto: ik heb het nagerekend: in twaalf maanden afbetalen betekent een factor van 1,36 aan rente ofwel je betaalt het product 2,36 keer.
Als ik president zou zijn van Brazilië zou ik dit afschaffen en desnoods tegelijkertijd iedereen met een salaris lager dan R$ 1500,00 per maand een eenmalig bedrag geven van R$ 1000,00. Weg met die rompslomp die geen enkel doel dient en alleen maar administratie en risico oplevert. Hans for President !!
Een Real (R$) is overigens 0,23 Euro.

rente

Lawaai. Da’s iets wat waar ik nog even door de zure appel moet bijten. Zeker in de zomer staan alle ramen tegen elkaar open en kun je duidelijk alle buurtaangelegenheden waarnemen. In de kapsalon twee deuren verder is duidelijk te horen welke twee zenders (dames) door elkaar heen aan het praten zijn. Schroef het aantal decibels wat op en je laat personen drie deuren verder weten dat ze verwacht worden aan tafel.
Tot overmaat van overlast rijden (vooral) jongeren met 2 kW (of liever 5 kW) aan geluidsapparatuur in de auto door de straat om de bassen te demonstreren met 20% THD of om vunzige teener-raps te laten horen. Als het even mee zit is de geluidsdruk zo groot dat de auto-alarmen in de straat afgaan. Lachen, joh, je hoort het alarm wel bijna niet meer, maar de knipperlichten gaan dan zo leuk branden. Tweede en derde puntje voor mijn verkiezingsprogramma dunkt me (geluidsoverlast en vunzige rap).

Kan iemand me een doos spuitroom bezorgen? Kost hier omgerekend 6 euro per flacon.

En zo zijn er nog tal van andere dingen die voor verbetering vatbaar zijn, waaronder gezondheidszorg en onderwijs voor heel Brazilië.
Dan blijven de leuke dingen over. En dat is dat de mensen zo hartelijk en open zijn. En willen ook graag je naam uit leren spreken. Ze zijn erg nieuwsgierig, ook in de goede zin van het woord. Ze laten zich graag gelden, maar als een hoge politieke pief onder wel heel verdachte omstandigheden een enorme prijs wint in de loterij dan wordt er wel met veel ophef over gesproken, maar ik zie nog geen actie. Geen verkiezingsbelofte….. mijn pensioen zo aanvullen lijkt me geen verkeerde (do as the Romans do).

Het meeste wat niet geïmporteerd wordt en/of niet uit een fabriek komt is nog relatief goedkoop. Zeker als je weet waar je het moet halen. Dat geldt bijvoorbeeld voor groenten en fruit. De gemaksmensen zullen vaak te veel betalen, maar op een markt kopen loont zeker.

Economisch gaat het niet zo goed de laatste tijd in Brazilië.

  • Enorme rentes (debet en credit)
  • BNP van -3,5% dit jaar
  • junk state rating van partijen als Standard en Poors
  • vleugellamme politici die hun tijd gebruiken om hun corruptie-straatje schoon te vegen, inclusief de oude en de zittende president
  • inflatie van meer dan 10,8% dit jaar (kan iemand mij uitleggen waarom hier de benzineprijzen en de elektriciteitsrekening alleen maar omhoog gaan?).

Maar de Brazilianen kennende laten ze zich hier niet door afleiden; morgen komt de zon weer op. En mede vanwege die positieve instelling is het hier zo goed uit te houden.
Volgende week mijn laatste blog…. van dit jaar.

7 thoughts on “8. Tijd voor een retrospectief

  1. Ik moest toch een paar keer hardop lachen. Op het werk (kan je daar bij de Cninter?) zie ik bij heel veel documenten als eigenaar “Hans”. Geruststellend. Ik wens iedereen die dit leest het allerbeste voor de komende feestdagen en voor het nieuwe jaar. Veel mensen praten over andere dingen gaan doen (zo ook ik, zei de gek) maar jullie hebben het gedaan, knap hoor! Echt heel leuk om te lezen, ik zit vaak te klikken om te zien of er al een nieuwe blog staat, vandaag weer feest 🙂

    Al het goede toegewenst voor jou en de jouwen!

  2. Hey Hans en Rose,
    De Kerst goed doorgekomen. Voor jullie natuurlijk maar een dag! Hier hadden we de warmste kerstdag, 15 graden werd in Breda gemeten. Leuk stukje Hans, je kunt altijd nog schrijver worden. Heerlijk laat alles maar over je heen komen, jou krijgen ze toch niet gek. Laatste dagen van 2015, in ieder geval een mooie jaarwisseling en een goed begin van 2016!

  3. Hoi Anja en Ton,
    Ondanks één dag Kerst was het een feest met de hele (schoon)familie inclusief 5 (achter)kleinkinderen van de moeder van Rose. Dus lekker druk en gezellig. Het liep door tot in de vroege ochtend.
    Helaas abnormaal klimaat in de hele wereld en ook in Nederland. De vroege paas-boulevards al bezocht? (Waarschijnlijk niet 😉 )
    Had je Whats App ontvangen. Bedankt. Ook voor jullie een memorabele jaarwisseling en een goed begin van 2016 gewenst.
    Groetjes Hans en Rose.

  4. Hans toch! Je kunt je blijkbaar heel goed redden daar. [tekst gemodereerd, HvdL]. Als je maar lol hebt. En mijn stem heb je hoor. kan dat eigenlijk wel, een Nederlander president? Moet je toch uiteindelijk naturaliseren.

  5. Ni hao Hans en Rose,
    Rose van harte gefeliciteerd met je 53 ste verjaardag, hopelijk een super dag.
    (geweest). Een mooi jaar toegewenst in het prachtige onbestuurbare Brazilie!!!!!
    Hans, wij zijn terug uit China en ik had ook een mooie foto van telefoonbedrading, deze ga je van mij tegoed houden. HA ha!
    China was zeer indrukwekkend geweest en we hebben een reisgezelschap van 32 personen doorstaan, voor de eerste keer een georganiseerde reis met internationaal gezelschap. Elke middag en avond met dezelfde groep van 8 pers. aan tafel met steeds dezelfde chinese dishes. Gelukkig waren het leuke mensen die aan onze tafel zaten.

    We zijn begonnen in Beijing, vonden wij geen mooie stad, 23 miljoen mensen en zoveel auto’s, een stad met heel veel smog. Daarna naar de stad Xian, daar zijn we naar het Terra Cotta leger gaan kijken. Vanuit Xian naar Chongqing waar we de panda”s in de zoo hebben gezien en van daaruit een cruise gemaakt van 4 dagen op de Yangtzee, natuurlijk de dam, bekeken en de prachtige kloven langs de rivier. Was heel bijzonder. Daarna de stad Wuhan, dat vonden wij en hele mooie stad, mooie gebouwen en heel schoon, veel lichteffecten. We hebben daar de Han show bezocht een spectaculaire watershow met veel acrobaten. Daarna Shanghai. Ons hotel lag in Pudong en we moesten eerst naar het museum omdat de kamers nog niet klaar waren. Wij hebben samen sightseeing gedaan rond het museum. De volgende dag natuurlijk De Bund, langs de rivier gewandeld en een walgelijke markt met hele agressieve verkopers bezocht en toen zijn we samen afgehaakt, dat kwam niet meer goed voor ons. Samen zijn we met de taxi naar de French concession gegaan daar leuke chinezen ontmoet waar we een biertje mee hebben gedronken. Leuke afwisseling voor ons. Ook natuurlijk nog een acrobatenshow gezien die prachtig was. Daarna weer terug naar huis. Al met al een geweldige ervaring die ik zeker niet had willen missen . Hans, de foto komt nog, lieve groet aan Rose ook van Ton. Hou je taai en sterkte met de bouw van jullie huis.
    Groeten Anja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *