9. Na regen ……

Brazilië ligt zoals gezegd al op zijn gat vanwege de kerstvakantie, en door de grote hoeveelheden regen die deze week vallen vergaat ons de lust om erop uit te trekken.

Terug naar het begin van het verslag: kerstavond. We hebben anderhalve dag kerst gevierd. 24ste in de avond is het meest belangrijk in Brazilie. Veel eten en een drankje. Het is nog erg laat (of vroeg) geworden vanwege een visite bij vrienden van de familie. De volgende dag is er gelukkig nog genoeg eten en drinken over; we zullen niet verhongeren.

Maandag hebben we enorme hoeveelheden hulpmiddelen voor keuken etc gekocht; de noodzakelijke bakjes, teiltjes, borstels, etc. Vijf zakken vol ter grootte van een grote huisvuilzak.

Woensdag pas kunnen we de moed opbrengen om de inkopen (lees: meer eten en drinken) voor de jaarwisseling te doen. Donderdag zullen we toch echt de deur uit moeten om onze eigen (resterende) inkopen voor de nieuwe woning te doen – of het regent of niet. Gelukkig schijnt de zon. Insmeren en wegwezen. Vandaag valt me op hoe toegewijd het winkelpersoneel make-up en nagels kan bijwerken en dat terwijl ze klanten (zouden moeten) bedienen. Indrukwekkend.

Een foto uit een supermarkt die we vaak bezoeken mag duidelijk maken dat bij veel families de barbeque wordt aangestoken op nieuwsjaarsdag. Ik schat dat er omstreeks 1000 kilo voorverpakt “premium” rundvlees ligt: picanha. And when in Rome…. Na een grondig selectie-proces nemen een pak van ruim 4 kilo mee voor de familie.

IMG_20151230_160501278-35pct

Mijn plannen voor de komende dagen zijn er op gericht om een back-up te maken van deze website. WordPress als pakket voor een blog werkt enorm goed. Maar zoals altijd: een back-up is supernoodzakelijk, zoals gebleken is vandaag met een corrupte SD-kaart in mijn telefoon. 32 Gbyte aan foto’s en muziek verdwenen. Gelukkig heb ik regelmatig de dagelijkse opbrengst aan foto´s op mijn laptop gezet.
Bovendien loop ik wat releases achter met WordPress, dus een upgrade is nodig. Een back-up van de site derhalve ook.
Aangezien ik helemaal onbekend ben met de zieleroerselen van de back-up processen van WordPress bij mijn provider, ga ik daarvoor nieuwjaarsdag gebruiken.

De tijd die over is gaat zitten in het voorbereiden van een bezoek aan de douane.Dat zal naar schatting over een week gebeuren.
Ik houd mijn hart vast. Niet alleen willen ze een hele papierwinkel zien waaronder 13 rekeningen van nutsbedrijven die bewijzen dat ik minimaal 13 maanden in Nederland heb gewoond, maar ook vanwege de belastingen die ze zouden kunnen heffen. Brazilië is erg protectionistisch (meer dan goed voor ze is) en we zullen veel discussie hebben. Discussie of onze spullen vallen in de categorie ‘Persoonlijk” of de categorie “Import van handelswaar”. Om de discussie zo veel als mogelijk te beperken heb ik al grote hoeveelheden spullen in NL achtergelaten. Spullen zoals elektronica (transistoren, condensatoren, etc) zijn lastig te omschrijven als “Persoonlijk”. Voorlopig in Nederland laten en later eens meenemen in de koffers.

We wensen iedereen een gelukkig nieuwjaar. Veel gezondheid en voorspoed in 2016. Tot in het nieuwe jaar.

2 thoughts on “9. Na regen ……

  1. Vanuit Gorinchem, al het goede voor 2016 toegewenst. Vandaag dicht bij je familie geweest op de Efteling, inmiddels een soort van traditie geworden op oudejaarsdag. ’t Weer is veel te warm, maar er is min of meer beloofd dat het volgende week kouder wordt met kans op sneeuw. Eerst zien, dan geloven. Fijne jaarwisseling!

  2. Hoi Kees,
    NIet alles geloven wat ze in de Efteling vertellen. Allemaal sprookjes.
    Fijn, ga je weer aan het werk, gooien ze sneeuw tussen Gorinchem en Den Haag.
    In ieder geval een mooie wisseling gewenst en het beste voor 2016 voor de hele familie.

    groetjes, Hans en Rose

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *