10. Van basics naar finesses

Onze eerste blog van dit nieuwe jaar. De vorige stamt nog uit 2015. How time flies 🙂  .
Even de vorige blog terugpakkend (jawel die uit 2015) en eens zien wat ik mezelf allemaal beloofd had: Website onderhoud en voorbereiding op het gesprek met de douane. Check en check. Het maken en daarna upgraden van de website is een fluitje van een eurocent. De bekende druk op de knop. De instructies op het net blijken wat verouderd. Aan RTFM doen we natuurlijk niet; handleiding…., handleiding… nooit gehad 🙂  (of beter nooit gezocht). Met een berekende gok op de install-knop gedrukt en een batch opgestart. Na een uurtje een keurige mail en klaar is Rans. De H is stom (mudo) ook in het Portugees, dus wordt het al gauw Ranzig.

Voor de douane al het bewijsmateriaal verzameld. 13 facturen van “de KPN” om te bewijzen dat ik meer dan een jaar daar heb gewoond. Met van alle facturen twee kopieën. Verder alle bladzijden van het paspoort gekopieerd – inclusief de vele lege pagina’s. Etc, etc. Paklijsten erbij van de lading die we vanuit Nederland hebben verzonden. Niet verplicht, maar altijd handig, zijn de facturen van allerlei spulletjes inclusief mail van de spullen die ik op Marktplaats hebben gekocht. Je merkt wel dat de waarschuwende verhalen over de grens-controle een enorme indruk op me hebben gemaakt. Mij maken ze de pis niet meer lauw. Maandag aanstaande om 8.00 ’s ochtends zitten we bij de douane. Eens kijken wat ze willen.

Het zal vast niet gerelateerd zijn aan het onderhoud maar deze week hebben we de eerste spam gehad in de vorm van reacties op de website. Heren farmers doe uw best voor de heren/dames smithb207@gmail.com en johng737@gmail.com ; zij zullen uw diensten ongetwijfeld op prijs stellen. Dear farmers, smithb207@gmail.com and johng737@gmail.com are looking forward to your highly appreciated spam.

Dan de finesses waar de titel melding van maakt. Nu het erop lijkt dat we aanstaande vrijdag 15 januari onze intrek gaan nemen in een huurhuis Ibiuna compleet met de inventaris uit Nederland én de spullen die we in Brazilië gekocht hebben beginnen we een nieuwe fase. Een fase waarin we, hoop ik, zo snel als mogelijk gewoon thuis onze eigen internet en TV-schotel hebben. Nu is Braziliaanse TV niet het allerhoogste op het gebied van entertainment, maar ik kan niet wachten tot de trompetten van “de wereld draait door” door de kamer schallen. Dat wordt dus downloaden vanaf Usenet. Ik dacht even simpel gewoon mijn Nederlands account hiervoor te her-activeren. Maar blijkbaar gelden geo-restricties en kan ik niet met een Nederlands IP-nummer bij mijn gebruikelijke provider het account bewerken. Dan word ik aangewezen op een Braziliaanse of Amerikaanse provider en die zijn 5 à 10 keer zo duur. Eens goed oriënteren op de markt van Braziliaanse Usenet providers, of een VPN bouwen naar Nederland. Het zou ook naïef zijn te verwachten dat dit soort “minor details” gewoon zouden werken in Brazilië.

Waardoor ik aangenaam verrast werd was deze week was de valet parking in een van de betere winkelcentra in deze buurt. Aan de ene kant leuk om te ervaren hoe het personeel de sleutels aanneemt van een wel heel oud autootje van ons (wie herinnert zich nog de valet parking in Beverly Hills cop). Leuk voor mij om de familie nog even bang te maken door te zeggen dat juist onze “valet parker” een afwijkend tenue heeft. Wat zou de kans zijn dat hij er met de sleutels en de auto vandoor gaat? Mijn week is al bijna 100% goed.
Derde charmante aspect is dat na het doen van de boodschappen de familie geen idee heeft dat de auto gehaald gaat worden en stapt met winkelwagentje en al door de parkeergarage. Zoveel finesses, daar had de familie geen rekening mee gehouden. Ik houd wijselijk mijn mond; mijn week is helemaal af. En dat geldt ook voor deze blog.

2 thoughts on “10. Van basics naar finesses

  1. Hoi Hans, leuk van jullie huis en de belevenissen!
    Behoorlijk druk zo……
    Heb je mijn laatste e-mail van 29 december nog ontvangen?
    Vriendelijke groet, Jan

    • Hoi Jan en Liane, inderdaad nogal druk. Vanavond om 20.00 uur thuis, nog wat kleding wassen en morgen om 7.00 weer erop uit naar Ibiuna om de sleutel te gaan halen van het huurhuis. Goed dat je nog even je mail benoemt. In de telefoon was hij maar tot de foto’s leesbaar. Dus veel van jullie activiteiten in eerste instantie gemist. Staat je goed dat kerstpak! Mooie prestatie ook van jullie groep.
      Groeten Hans en Rose

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *