14. Alle remmen los

Carnaval is in alle hevigheid losgebarsten. “Kennen ze in jullie land ook carnaval?” is hier een veel gehoorde vraag. En leg dan maar uit dat carnaval hier begint met “Ton proaten” in november, en eindigt in veel dorpen met een optocht van tot praalwagens omgebouwde landbouwwerktuigen die zich soms door de sneeuw moeten ploegen. Het kwartje valt gewoon niet.

En dat is op zich vreemd want carnaval is ook binnen Brazilië niet overal hetzelfde.
In sommige steden, met name in het noorden en noord-oosten, is het voornamelijk alleen een straatoptocht van dans-muziek (axe) waaraan vele honderd-duizenden mensen deelnemen.

Straat carnaval in Recife

Straat carnaval in Recife

Hét Braziliaanse carnaval zoals van Rio bestaat eigenlijk uit twee onderdelen. Enerzijds vele optochten door de straten van de wijk en anderzijds de competitie van de samba scholen in de speciale arena’s, ook wel sambódromo’s genoemd. De bekendste zijn Sapucaí in Rio de Janeiro en Anhembi in São Paulo.

In de hoogste klasse treden daar circa twaalf scholen op gedurende twee dagen tussen 22.00 en 05.00 uur. Het is een lust voor het oog om circa 5000 figuranten per school te zien paraderen met een passie alsof ze hier een jaar lang naar toegewerkt hebben. En dan de 6 à 7 praalwagens met levensechte uitbeeldingen van soms wel 10 meter hoog. Heel snel zie je de passie en creativiteit die men erin legt. Zo is het uitzitten tot 5.00 in de ochtend voor mij echt geen straf. Een jury geeft een paar dagen later de punten op een zestal vaste criteria en bepaalt daarmee de nieuwe kampioen van het jaar. Dit type carnaval krijgen we in Nederland meestal te zien als er een reportage over het Braziliaans carnaval wordt gemaakt.

Carnaval van de samba scholen op de Sapucí in Rio

Carnaval van de samba scholen op de Sapucí in Rio

In ons dorp Ibiuna hebben we genoten van weer een ander type carnaval. Dat is het type zoals de Nederlandse carnavals-verenigingen dat ook in de feestzalen organiseren. Muziek, dansen, biertjes en zelfs de polonaise zijn gesignaleerd op een plein in Ibiuna. Ook hier alle remmen los en een enorme passie bij de muzikanten. Enorm gezellig en geen enkel vervelend incident waargenomen.

De muziektent op het plein in Ibiuna (2012)

De muziektent op het plein in Ibiuna (2012)

Grenzeloos vermaak op het plein in Ibiuna met carnaval

Grenzeloos vermaak op het plein in Ibiuna met carnaval

De foto’s hierboven zijn van internet geplukt.

Voor degenen die verkneukeld of gewoonweg geïnteresseerd het keukentafel-relaas hebben gevolgd:. Ze zijn binnen: de tafel en de stoelen. Het was het wachten en de kopzorgen waard. Deze set vormt het voorlopige sluitstuk van de inrichting van ons huis. Waarmee niet uitgesloten wordt dat we iets tegen het lijf lopen voor de verdere inrichting. Voorlopig is het basta. Home, Sweet Home. Tot de volgende blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *