17. Financiële planning

Het kan ook te snel gaan in Brazilië. Deze week woensdag zijn we naar het ouderlijk huis van Rose gegaan om nog wat andere zaken te regelen. In de avond worden we opgebeld in verband met onze aanvraag van een telefoonlijn. Drie medewerkers aan de lijn gehad en dus drie keer al onze gegevens en wensen opgegeven. Zeven werkdagen zijn er nodig. Na een halve dag krijgen we weer telefoon; dat de lijn in ons huurhuis is aangelegd en volgt de vraag welke snelheid internet we willen hebben. En dat allemaal zonder ook maar één fax.
De Braziliaanse broer van Overtoom is zo snel dat we geen gelegenheid hebben om het werk te begeleiden. Dus als dat maar goed is gegaan. En kijken of het Nederlandse Dect basis-toestel ook hier werkt.

Deze week ben ik een bank (één van de grote 4 of 5) binnen gewandeld om wat kritische vragen te stellen in aanloop op de opening van een rekening. Je krijgt gewoon geen antwoord op je vragen over overhevelen van geld van Nederland naar Brazilië. Tenzij je een type account manager hebt; maar daar heb je een actieve bankrekening voor nodig bij die bank. Dus volgende week maar een tweetal andere banken gaan auditen op de kennis van hun processen. De tijd begint de dringen want de Braziliaanse Real begint weer aan kracht/waarde te winnen. Maar goed, als het geld eenmaal hier is wacht ons een rente van 1,2% per maand. Da’s wel weer lekker.

Ook hier in Brazilië is risico-spreiding van belang. Want echt goed gaat het niet in Brazilië. En we hebben gezien hoe moeilijk de relatief betrouwbare Nederlandse banken het hadden in de periode 2008-2011. Naar ik me herinner kent de federale bank van Brazilie een garantie-regeling van omgerekend 50.000 Euro op spaartegoeden. Een nieuw plan op basis van inkomsten en uitgaven is dus noodzakelijk. Laten we daar deze week maar eens aan gaan werken. Adieu, waardige lezer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *