19. Online !!!

Deze week zou niet meldenswaard zijn ware het niet dat we nu voorzien zijn van internet; én telefoon. Het kan niet op. Als ex-KPN’er misschien wel leuk om “het verbeterpotentieel” van de Braziliaanse provider te melden. En de overeenkomsten, want die zijn er ook.

Om met het laatste te beginnen. Ook hier geldt dezelfde verhouding tussen partijen die tot elkaar veroordeeld zijn en die elkaar nodig hebben om een complete dienst op te leveren: de leverancier van de internet-dienst en de beheerder van de infrastructuur. Veel vingerwijzingen over wat de andere fout doet.

Enfin, ik zit met een situatie die begon, zoals in de vorige blog vermeld, met een “aansluiting” ergens 3 meter hoog in een paal op het trotoir 50 meter vóór ons huis. (nee, we hebben geen eigen oprijliaan van 50 meter). Ik pak nog even een foto van blog nummer 12 terug. Daar zat het dus ongeveer. Let wel, deze paal is niet dezelfde als die voor ons huis staat.

Punt waar de Braziliaanse PTT de telefoonaansluiting oplevert

Punt waar de Braziliaanse PTT de telefoonaansluiting oplevert

Een apart door ons ingehuurde monteur kan de aansluiting snel binnen ons huis brengen, mits….   mits de leidingen die er liggen van de goede kwaliteit zijn.

Getuige de drie onderstaande foto’s is dat niet het geval. Het is platgezegd een soepzooitje met een draden-vermicelli. En eigenlijk vermoedde ik dat al. Ik had mijn aansluiting in huis al eens ge-shunt en her en der een multimeter op gezet. Zonder succes.

Er zijn drie putjes onderweg en alle drie dezelfde situatie. Een beetje rommelend met de draden blijkt dat we de aansluiting van de buren buiten werking stellen. Dan maar een draad boven het erf langs naar ons huis en hopen dat er geen hoge vrachtwagen op het terrein hoeft.

IMG_20160314_154757219 IMG_20160314_154951446 IMG_20160314_155537354

Als dat gedaan is hebben we snel telefoon. Maar internet geeft geen krimp. Dan maar bellen en een afspraak maken met de monteur van de provider voor vrijdagochtend. Donderdag om 17.00 bellen “ze” als we boodschappen aan het doen zijn.  Nooit zo iemand terugsturen is ons motto, dus we rennen naar huis om de monteur op te vangen. In de centrale wordt voor ons aan de draden gerommeld en na 25 minuten hebben we ADSL, maar het modem komt niet op. Gelukkig heeft de monteur een reserve modem. Dan werken alle lampjes en zijn we on-line. We noteren 18.15 uur. Je ziet er is ruimte voor verbetering. Maar zolang Vivo met Speedy internet de enige provider is zal de ruimte er nog wel enige tijd blijven.

Nog dezelfde avond het modem gehacked voor superuser-rechten en het netwerk en DHCP-pool omgenummerd. Dat gaat sneller dan in mijn netwerk alles omnummeren. Ik kan niet de makelij terugvinden van dat doosje met OpenRG. Maar het zit wel aardig in elkaar. Het kan ook in bridge mode, maar dat heb ik nog even niet gedaan. Ik heb nog garantie tot mei op dit gerefurbished exemplaar.
In plaats daarvan pas ik mijn eigen Mikrotik aan. Nog wat metingen gedaan voor de netwerkvertraging op de internet aansluiting. Binnen een uur had ik al een ongenode gast via mijn wireless binnen – dat deel dat boven en beneden met elkaar verbindt. Zo te zien aan het MAC-address een Iphoney gebruiker. De beveiliging nog even doorgelopen.
Nu werkt alles incl. eigen voip-oplossing. Bovendien hebben we de eigenaar van het complex kunnen melden dat hij draden spaghetti netjes mag opruimen. Ik ben benieuwd.

Deze week zit ik nog zonder bank-rekening nummer. En ongetwijfeld heeft Nederland ook rondom het politieke circus van ex-president Lula het nodige mee gekregen. Ik kom daar graag nog een keer op terug.

Groetjes.

6 reacties op “19. Online !!!

 1. Hoi Hans, Rose,
  Wat een fraai gezicht die kabels 🙂 Ik krijg wel de neiging om alles te ordenen, maar denk dat dit onbegonnen werk. Enfin, het resultaat telt. Gefeliciteerd met telefoon en internet 🙂

 2. Hoi Jolanda, Alles goed??
  Ja mijn handen jeuken ook. Maar aangezien hier hoogspanning, laagspanning en telefoon over dezelfde paal lopen blijf ik er maar beter van af. Voor hetzelfde geld zit de regio hier zonder stroom. En dat gebeurt al genoeg zonder dat ik er met mijn handen aan zit. Dus laat maar zo.
  Groetjes Hans

 3. Vanuit een 100KV perspectief is alles onder de 400 volt laagspanning. Kan dus prima aan dezelfde paal en wellicht ook door dezelfde buis. Niks mis mee. En vergeleken met de bovenste foto zijn de putjes met kabels van onberispelijke staat! Prachtig! Alles is relatief. Maar hoeveel snelheid heb je nu in huis? Het zal het niet halen bij de glas aansluiting in Berkel vrees ik. Maar goed, helemaal zonder internet maakt je nederig en ben je weer dolgelukkig met enige megabitten. Ook dat is relatief …

  Weinig nieuws te melden van deze kant, Gorinchem bestaat nog, de waterstand in de rivier hier is laag dankzij het “ruimte voor de rivier” project wat echt lijkt te werken. Dat is ook weer leuk. Vandaag wel weer wat verkeerstress, er wilden zoveel mensen tegelijk Zuid-Holland verlaten over de Merwedebrug dat er een grote BOEM was met vele 10-tallen kilometers stilstaand blik in alle richtingen. Wellicht kan je familie in Kaatsheuvel eens uitleggen waarom er zoveel mensen naar Brabant willen vluchten …

  Hasta la paste, alvast fijne Paasdagen gewenst, ook aan alle lezertjes! Vanuit een prachtig Gorinchem wens ik OOK een fijn weekend alvast!

  PS: Liggen de elektronica dozen nu nog ergens hier?

  • Ha die Kees, jongen ik begon je bijna te missen. Brabant is het beloofde land, wie wil daar nu niet naar toe? Had ik volgens mij al eens uitgelegd. We moeten het stellen met 4M down en 0,7 up. Met die 700k maak ik nog een beetje kans om te bellen (G711 en prio in de router). Mijn UPS is inmiddels deze week ook gearriveerd en werkt uitstekend. Vandaag drie maal spanningsuitval opgevangen.
   Relatief… wie zei ook weer eens “Twee haar op je hoofd is weinig; twee haar in je soep is veel”.
   Familie heeft deze week bevestigd dat de dozen veilig zijn, samen met een buiten-camera. Ik moet nog wat geduld hebben.
   Ook fijne dagen gewenst aan een ieder die dit leest.

 4. Ha die Hanssie,
  Nou je vermaakt je wel met al die publieke en semipublieke organisaties. Als ik die foto’s zie, de moeite die je moet doen….en de snelheid die je hebt…..zou ik allang in huilen zijn uitgebarsten en een satelliet verbinding hebben aangeschaft.

  Wellicht bekend zijn er inmiddels twee nieuwe collega’s vertrokken en zijn er ook weer twee nieuwe collega’s ons team komen versterken. Hopelijk blijven zij wel langer….Sinds oktober een nieuwe manager. Die stuurt zelfs een kaartje als je thuis ligt met griep. Haalt echt lekkere koffie voor je uit de bedrijfskantine en probeert ons team aan het samenwerken te krijgen. Sinds januari zijn twee van de drie managementlagen vervangen door jonge honden. Kortom er waait een nieuwe managementcultuur op TP7!!

  Nou niet alleen de ex president maakt het bont…Ben benieuwd hoelang de huidige president nog mag blijven zitten nu de grootste coalitiepartij is opgestapt. Hoop niet dat het een negatief effect heeft op het toewijzen van je bankrekeningnummer…..

  Leeft bij jullie de olympische spelen al een beetje?

  Groeten, liset

  • Ha die Liset,
   Nou er gebeurt tenminste wat op TP7. Hopen dat het allemaal goed gaat en gezellig blijft.
   De situatie van Dilma is zo’n beetje die van een trainer die zegt dat op maandag nog door het bestuur is bevestigd dat zij het volste vertrouwen in hem hebben. En woensdag blijkt het dan gehaktdag te zijn. Maar wel leuk om van dichtbij mee te maken.
   Hou je haaks.
   Groeten, Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *