21. De start van de bouw van een nieuw huis

Het is een jaar geleden dat Rose en ik naar Brazilië gingen voor een verkenning van de onroerend-goed wereld in Brazilië; met het oogmerk er te gaan vestigen.  We moesten vaak met een paraplu op stap en een trui was ook geen overbodige luxe. Nu is het de hele maand zo’n 30 graden en is de grond kurkdroog. Het kan verkeren. Dit voor wat betreft het weerbericht.

De blogs die ik schrijf zijn niet meer punctueel wekelijks. Dat is deels te wijten aan het feit dat we de laatste drie weken erg bezig zijn onze architect en deels omdat het stof wat is neergedaald. De dagelijkse bezigheden hier lijken steeds meer op de dagelijkse routines in Nederland. Het huurhuis is op orde, de familie (van Rose) komt regelmatig langs en de start van het nieuwe huis komt langzaam op gang. En zoveel nieuwswaarde heeft dit allemaal niet. Bovendien hebben we nog geen auto en gaan we maar af en toe op stap met het OV om een curiosa markt te bezoeken of zo. (zie hieronder twee sfeerfotos van een leuke markt in Embu das Artes), Vandaar dat de blogs wat onregelmatiger worden.

IMG_20160403_125956179-40pctIMG_20160403_134209526-40pct

Zoals gezegd zijn we nu een paar weken bezig met een architect/ingenieur. Het is een echtpaar waarvan de vrouw architect is en de man is ingenieur. Samen komen we tot een tekening van een nieuw huis dat zowel praktisch als mooi is. Wat dat betreft is de tekening van mij al aardig op de schop gegaan. Ik leer ook van de aandachtspunten die specifiek zijn voor deze regio (zo’n 900 meter boven zeeniveau) aan de andere kant breng ik wat Europese puntjes in die weer nieuw zijn voor te tekentafels hier. Zoals zonnepanelen. Was toch weer even redelijk nieuw voor de ingenieur, pas één keer geplaatst. En dat in een land met veel zon en waar in één jaar tijd de prijs van energie zo’n 30 procent is gestegen. De terugverdientijd is ongeveer gelijk aan die in Nederland: 8 jaar tot 10 jaar. Maar het voelt wel lekker als je de air conditioner aan zet.

Binnen enkele weken is de tekening definitief klaar en kan “men” aan de slag met de grond. En met de aanvragen voor water en licht. Ondertussen kan de gemeente zich voor een goedkeuring over de tekening buigen en gaan wij op zoek naar tegels, deuren, ramen, etc. Tussentijds zal ik de tekeningen publiceren.
Voor nu volsta ik met de inlossing van een belofte uit blog 15 om een landschapsfoto van de omgeving te plaatsen. Deze is gemaakt toen we naar een huis gingen kijken in een resort. Ook dat blijft nog wel doorgaan. Je weet maar nooit waar je in deze economisch lastige tijden voor Brazilië tegen aan loopt. Tchau tchau.

IMG_20160411_162023295-40pct

 

3 thoughts on “21. De start van de bouw van een nieuw huis

  1. Ha Rose, Hans, Fijn om het weer te lezen. Wat een prachtig uitzicht, alhoewel de polders van Gorinchem ook niet te versmaden zijn. Als ik het zo lees zijn de zonne-panelen daar geen gemeengoed. Da’s best wel gek in een land met wat meer zon dan hier. Maar goed, ook in Duitsland ligt men mijlen voor op NL wat betreft zonne- en windenergie. Ik ben wel benieuwd wat de praktische punten zijn die daar meer gelden dan hier … In ieder geval heb je daar blijkbaar wat minder last van dijkdoorbraken dan hier. Voelt ook wel prettig denk ik. Verder hier ook weinig nieuws, de Skoda moet over een week of 4 naar de garage, maar op dat nieuws zit letterlijk niemand te wachten!

    Take care!
    Kees

    • Keessie !
      Volgens mij gaat het heel goed met je, als je oog hebt voor de onvolprezen contreien van Gorinchem 🙂 Zo ken ik je tenminste. Die praktische punten gelden vooral het weer. Het kan er flink spoken met onweer , neerslag en wind. Dus beschut je de ruimte voor de BBQ, zorg je voor voldoende waterafvoer. Ik wil mijn panelen op een plat dak om ze grotendeels aan het zicht te onttrekken. Maar platte daken zijn hier geen gemeengoed zoals wij dat doen met bitumen etc. Als dijkdoorbraken synoniem is met overlopende rivieren etc, dan moet ik je ongelijk geven. Helaas zijn er veel slachtoffers hiervan. Op 900 m is de hoogte weer een voordeel; daar zal dat niet zo snel voorkomen.
      Voor wat betreft de Skoda moet ik je ook ongelijk geven. Waarschijnlijk zit je dealer op het nieuws te wachten. Of heb je al een afspraak gemaakt?
      Groetjes, Hans

  2. zo, jij was vanuit Brazilië bijna eerder dan dat wij het hoorden. Wij dreigen naar Houten te verhuizen. Ik ben één van de weinigen met een groots enthousiasme, een retourtje Houten is voor mij korter dan een enkeltje Den Haag. Hoe droef het is voor de collega’s, ik vind het prima. Afgelopen met 5 uur het bed uitstappen, maar ook eens op fatsoenlijke tijden kunnen beginnen. Wat mij betreft mag het vanaf morgen. Een flink deel van de keten zit in Houten (sales/sales desk/S&I/consultants), wat dat betreft hartstikke goed dat we dichter bij elkaar komen te zitten, dat communiceert zo ontstellend veel makkelijker! Maar voor Den Haag zal het een niet geringe schok zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *