27. Doe het lekker zelf

In de sector van de recycling in Brazilië worden hele leuke dingen gedaan. Zo worden bijvoorbeeld oude autobanden gebruikt om weer poefs van te maken. In Brazilië worden dan ook niet makkelijk spullen weggegooid. En als ze worden weggegooid is er vaak iemand die “bruikbare” spullen uit de afvalbak vist of van het trottoir grist.
Er zijn ook veel vervangingsmogelijkheden voor kapotte onderdelen. Heerlijk voor een prutser zoals ik.

Eerder merkte ik al op dat in winkels gewoon hele rekken met koolborstels te vinden zijn. Voor mensen die minder bekend zijn in de wereld van elektro componenten: koolborstels zitten in veel elektro-motoren en zorgen ervoor dat een Nederlander een machine weg gooit als de koolborstels versleten zijn.
Omdat een wieltje van een koffer geplet was ging ik dus vol goede moed op zoek naar een oplossing. Niet omdat die koffer zoveel waarde heeft; niet omdat zoveel mensen er onderweg naar omkijken, maar gewoon omdat het kan, wil ik deze koffer in orde hebben.
Sommige schoenmakers doen er, naast de gestikte tassen, de koffer-business bij. Helaas had geen enkele schoenlapper de benodigde wieltjes op voorraad. Maar op `dit adres` kun je proberen deze wieltjes te kopen en voor een mooie prijs zet ik ze eronder. Helaas zei hij niet voor wie een mooie prijs. Waarschijnlijk voor hem: 90 Reaal (~25 euro) is bijna een dagloon.
Dus niet… “geef de koffer maar terug want morgen gaan we op reis”. En dat was geen woord gelogen.

Op ‘dat adres’ vonden we inderdaad gelijkende wieltjes en in een uurtje zouden  ze er op kunnen zitten, ware het niet dat er kleine verschillen in de wieltjes zaten en ik geen pons bezit om te klinken. Deze Tom Poes verzint een list en bedenkt dat seegerringen of circclips een mooie oplossing zou bieden.  En dan laat Brazilië (of op zijn minst het dorp Ibiuna) je lelijk in de steek. Ondanks de hoge graad van agro-mechanisering en het hoge pruts gehalte is het gewenste type niet te vinden in de goede maat. Dan maar met een alternatief gewerkt. Enfin, de wieltjes draaien zoals het hoort en mijn Hollandse kaaskop berekent snel dat we 89 Reaal bespaard hebben.
Opdracht: Zoek de verschillen en kleur de plaatjes.

Een origineel wieltje

Een origineel wieltje

En een nieuwe ....

En een nieuwe ….

Dit weekend (vanaf 7 juli) zijn we op visite bij de moeder van Rose en leggen we een bezoek af bij een goede vriend die een restaurant heeft. Eindelijk, want dat hadden we veel eerder willen doen. Op de een of andere manier heeft deze vriend veel connecties met gringo’s. Dientengevolge is de aankleding ook erg Europees. En niet alleen dat. Er zijn veel meer biersoorten te vinden dan in menig gespecialiseerd hop-en-gerst etablissement in Nederland. Eisenbahn, Leffe, Amstel, Budweiser, Coopers, Czechvar, noem het maar op. Wit, bruin, zwart, pils…. het is er allemaal in meerdere merken aanwezig. Sommige flessen zijn in kleine aantallen door vrienden meegenomen. Zo ontbreekt ook een fles `Ketel` jenever niet die we in het verleden al eens eerder hadden meegenomen. Je mag er alleen maar naar kijken.

En in een speciale kamer is een muur-print van een heuse Hollandse molen. Kijk maar op de foto. En waarom Hans de wieken handmatig in beweging zet terwijl er een werkende ventilator staat zal wel altijd een geheim blijven. Waarschijnlijk was hij te lui om de ventilator weg te halen 🙂 .

Valt nog niet mee de wieken in beweging te krijgen

Valt nog niet mee de wieken in beweging te krijgen

Groeten.
Binnen twee weken waarschijnlijk meer nieuws.

P.S. de koffer met het nieuwe wieltje heeft een reis met drie busritten goed doorstaan. I love it when a plan comes together!!

2 thoughts on “27. Doe het lekker zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *