32. Tijd om de titel van de blog aan te passen.

We schrijven 13 november 2016.  Het is nu precies een jaar geleden dat we Nederland achter ons lieten. Ik doel dan op het stukje aarde van 41.543 km2 aan de Noordzee. De mensen, familie, vrienden, collega’s en kennissen zijn wel fysiek achter gebleven maar de gedachten aan hen zijn meeverhuisd op 13 november 2015. Het valt me op dat de gedachten aan en de herinneringen van de dierbaren niet vervagen.

Valt het dus mee, of valt het tegen om 9784 km ver weg van die heimat zodanig je draai te vinden dat het gemis van de dierbaren wordt gecompenseerd? Om die vraag te beantwoorden zal ik de dingen benoemen die links en rechts op balans liggen.

Om met de conclusie te beginnen, kan ik het iedereen aanraden die bereid is zich een beetje aan te passen.  Als je dan ook nog een positieve draai kunt geven aan de nieuwe dingen en als de heimwee niet al te zeer je nachtrust belemmert, kan het bijna niet meer verkeerd gaan. Natuurlijk gaan zaken anders of niet of later. Als je dan op je strepen gaat staan bereik je volgens mij minder dan dat je even meebuigt en nog even naar de reden vraagt of laat meedenken in een oplossing. Een kwestie van even “tot tien tellen”.

Ibiúna
De keuze van de locatie (Ibiúna) lijkt een goede zijn geweest. Een gemoedelijk dorpje in een landelijke omgeving. We wonen nu in het centrum van het dorp en hebben (bijna) alles in de buurt op looptafstand. Straks in het resort zal dat voordeel er niet meer zijn en zullen we de boodschappen wat beter moeten plannen en af en toe een auto moeten gebruiken.
De mensen groeten elkaar hier nog spontaan op straat en je kunt nog eens je auto onbeheerd achterlaten zonder deze op slot te doen.
Het enige minpunt is dat de openbare voorzieningen in het dorp wat schoner en beter onderhouden zouden kunnen zijn.
Het resort biedt weer eigen voordelen. Een comfortabel huis, veel volijke mensen in de buurt die er hun (lang) weekend willen doorbrengen, watersport, natuur, etc. Had ik al geschreven dat ik voor het eerst op een snelle jetski van een kennis had gezeten: 100+ km/u  over trajecten van 10-tallen kilometers water?

Een van de mogelijkheden van het resort: Jetskiën over grote afstanden

Een van de mogelijkheden van het resort: Jetskiën over grote afstanden

Kalkoen en internet
Hier in het binnenland van de staat São Paulo hebben we echte seizoenen alleen is het hier winter als het in Nederland zomer is en omgekeerd. Het gevoel met kerst dat er buiten geen sneeuw ligt is nog altijd even wennen. Maar de kalkoen smaakt zeker even goed.

De afstand is te groot om regelmatig bij familie of vrienden langs te gaan. De hedendaagse communicatie techniek kan een beetje compenseren. Een fotootje van wat je tegen komt is snel gedeeld. En aan de andere kant heb ik hier nu de andere familie op redelijke afstand. Het is altijd weer een plezier om daar op bezoek te gaan.
Een ander voordeel van het internet is dat zowat alle formele zaken met Nederland tegenwoordig ook op afstand gedaan kunnen worden. Met de berichtenbox van “mijnoverheid”  worden we snel geïnformeerd door de belastingen en alle grote financiële instellingen zoals pensioenfondsen communiceren ook of enkel via internet. Jammer dat Digi-D nog een persoonlijk bezoek vereist voor de aanvragen van een tweetraps authenticatie (met SMS).

Bezigheden
Helaas hebben we nog niet veel gelegenheid gemaakt om wat te gaan reizen. Als het nieuwe huis op orde is zal dat zeker gaan gebeuren. Brazilië heeft veel moois te bieden.  Reizen en verblijf hoeft niet duur te zijn als je een beetje op zoek gaat.

De algehele levenstandaard is inderdaad lager dan in Nederland. Daar kun je de ogen voor sluiten , je kunt erom grienen. Ik pleeg er een deugd van te maken en kan het avontuur er vaak wel van inzien. Volgepakt in een stadsbus, een avond bij kaarslicht en een kleine led-lamp op noodstroom, etc.

In het eerste half jaar hebben we vooral tijd nodig gehad om de zaken op orde te krijgen: bank-rekening, ID-pasjes, etc, etc. Twee weken geleden ontving ik mijn laatste pasje: mijn rijbewijs. (meteen worden de boetes door de overheid verhoogd per 2 november ; zou er een verband zijn?)

De dagelijkse bezigheden zijn nu niet veel anders dan in Nederland. Samen runnen we de huishouding. Ik ben nauw betrokken bij het ontwerp en de voortgang van de bouw van het huis (zie het als werken voor je eigen bedrijf).  Bovendien hebben we er voor gekozen om de zaken die het gezicht bepalen van het huis, zelf van te schaffen. Tegels, ramen, deuren, potten, keuken, etc moeten allemaal uitgekozen en aangeschaft worden.

Winkel in , winkel uit

Winkel in , winkel uit

Dit is allemaal geen volle dagtaak maar persoonlijk heb ik geen enkele moeite me bezig te houden zonder leesmap. En met een scheef oog probeer ik een beetje bij te houden wat er in Nederland en de rest van de wereld gebeurt.

Frequently asked questions:
1. Ben je al bruin?  nee, en dat zal ik ook niet worden.
2. Ben je rijk?  ja, maar dan zonder al te veel geld.
3. Ben je dikker geworden? Nee, daarvoor beweeg ik te veel. Eten doe ik nu wel meer dan toen in Nederland.
4. Ben je al gebeten door een slang. Nee, wel een gezien in het resort. Wel 50 cm lang!
5. Wanneer kom je weer eens langs in Nederland?  Wel, dat zal ergens midden 2017 zijn, tenzij er onvoorziene dingen gebeuren.

We’re here to stay
De overstap is ons goed bevallen. Hier heb je fruitbomen waar je gratis je fruit kunt plukken;  in Nederland heb je zaken die je hier niet of nauwelijks kunt vinden – gerookte zalm bijvoorbeeld. Anders gezegd, elk land heeft zo zijn voordelen. Het leven is in Brazilië goedkoper en de temperatuur is aangenamer dan in Nederland. We zijn niet tegen zaken aangelopen waarbij we ook maar even hebben getwijfeld aan onze keuze voor (r)emigratie. Voor ons is het leven hier relaxed. We houden ons goed bezig.
Ja, de levensstandaard is iets lager. Da’s niks nieuws en belemmert ons in niets. Impliciet zit hier volgens mij ook een bepaalde menselijkheid en hartelijkheid in de dagelijkse contacten.
De criminaliteit is ontegenzeglijk hoger en daar houden we dan ook rekening mee als we de bewoonde wereld in trekken. We hebben – afkloppen –  gelukkig nog niets echt vervelends meegemaakt. Maar ook hier geldt dat resultaten uit het verleden… .

In deze terugblik is een hoop niet aan de orde gekomen. Onderwerpen van straatkinderen tot corruptie van natuurschoon tot carnaval. Maar daar dient de regelmatige bijdrage aan blog voor. Als ik ze tegenkom lezen jullie vanzelf daarover.
Het mag duidelijk zijn:  we blijven nog even.  Dan hebben jullie nog wat te lezen en wij nog wat om over te schrijven.
De komende twee keer schrijf ik overigens wat algemeens voor een andere doelgroep dan de achterblijvers.

Van starten naar wonen
Al met al zijn we nu redelijk gesettled. De verhuizing is al lang achter de rug en de start van een nieuwe fase van ons leven in Brazilië. Sommige woordspelletjes op televisie kan ik al aardig meespelen. Kortom het is nu nauwelijks anders dan als we in Nederland zouden zijn gebleven.  Het wordt dus tijd de strekking van de titel van de website te veranderen van “starten” naar “wonen”.
En met die knaller gaan we eruit. Tchau.

8 reacties op “32. Tijd om de titel van de blog aan te passen.

 1. Ha fijn, weer een stukje leesvoer. Een jaar alweer, de tijd vliegt. Fijn dat het settelen jullie goed afgaat, blijft toch leuk om de stukjes te lezen. Volhouden dus. Hoe is met de 12V dimmers afgelopen? En jij gaat nu de zomer tegemoet begrijp ik. Vanmorgen moest ik me de Jan-tandjes krabben. Mijn buurman vond het ook ge-wel-dig dat ik om 05:15 met een hels kabaal de ruit stond schoon te krabben. En dat was dan gelijk de spannendste gebeurtenis van vandaag. Kortom, het gaat hier ook zijn gangetje …

  Groeten daar!

  • Never a dull moment in Kuilenburg. Doe zoals ik en gebruik het OV. Dan wordt er voor je gekrabt.
   Een jaar alweer inderdaad. De tijd vliegt.
   We hadden het over laagspanningsdimmers. Ik ben bij het begin begonnen en rustig op zoek gegaan naar 12 volts LED lampen (E27 fitting). “Nou mijnheer we hebben wel van 6 en 9; watt !!”. Nou dan weet je het wel. Nog niet gespot op de markt hier, behalve op wat websites. De PWM-schakeling die ik je liet zien is te simpel om niet te gebruiken/te testen. Een echte onderdelen winkel ben ik ook nog niet tegengekomen. Maar ik houd vast aan mijn dreigement daar graag eens een keer jouw hulp voor in te roepen.
   Tot dan Kees: krab ze. En blijf lezen.
   Groet, Hans

  • Ha die Kees. In al die reacties zat natuurlijk die van Kees. Bedankt.
   Betekent dat we al weer het einde van 2016 naderen en alweer een jaar erbij tellen: 58. Gelukkig gezond.
   Inmiddels 4 van “onzichtbaar Nederland” binnen. Bedankt voor de tip want de eerste drie waren niet op spotnet.
   Moet ze nog wel bekijken.
   We blijven mailen !! Tchau.

  • Dank je Marten. Leuk weer eens van je te horen. Ik hoop dat alles goed gaat. Hier niets te klagen (maar we blijven Nederlanders!).
   Alvast een fijn weekend; de week is voor jullie immers al door midden. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *