36. Van 12 naar 5

29 maart zijn we hier in de regio van São Paulo omgeschakeld van een analoog tv-signaal naar digitaal. Twee grote regio’s zijn ‘om’ en er zijn nog een hele hoop te gaan. De belofte in de campagne is een beter signaal en op de een of andere manier wordt vrij baan gemaakt voor snel mobiel internet. De regelgever (Anatel) en/of de grote mobiele providers hebben het voor elkaar gekregen om ten behoeve van 4G alle huishoudens waar een sprietje op het dak staat te bewegen een nieuwe antenne en convertor in huis te halen. De providers hoefden niet eens geld mee te brengen, zoals in Nederland met de frequentie veilingen. Sterker, ze hebben hiervoor perverse geldbedragen gekregen van de overheid.
Groepen van de bevolking die aan een sociaal programma deelnemen  (zeg maar gemakshalve zoals de kinderbijslag) konden een gratis kit afhalen. Hiermee lijkt alles goed geregeld voor het volk. En ik blijf thuis maar volhouden: “Ons gebeurt niets, want we hebben een schotel op het dak”.

Een kleine week voor de uitschakeling van het oude analoge signaal verschijnt er echter een annonce van een tot dan toe onbekende stichting die de “content”-belangen van drie grote omroep-maatschappijen behartigt. Ik citeer “we hebben geen overeenkomst kunnen bereiken met de volgende 5 satelliet- en kabel-maatschappijen…om te betalen voor onze content vanaf 29 maart”.  Wacht eens even. Ik heb zo’n jaar geleden een kastje met smart card en schotel gekocht zodat ik de meeste grote stations kon bekijken, welliswaar in low-definition. Gewoon kopen en verder geen abonnement. We hebben ruim een jaar kunnen kijken en nu verdwijnt er zo’n 50% van de zenders die we plegen te kijken. Zijn de satelliet-uitbaters dan gestopt met betalen voor de content. Geenszins, ze hebben er nooit voor betaald. Het zijn de zenders die ineens een opening zagen om extra geld te verdienen aan de satelliet-transmissie terwijl de nieuwe sprietjes gewoon hun signaal uit de lucht plukken.
Tot op heden (eind mei) is de situatie niet veranderd en lijken de satelliet-uitbaters niet genegen te gaan betalen voor doorgifte van de drie zenders. Veel mensen hebben net zoals ik gekochte apparatuur  en hebben geen machtsmiddel om iets te forceren door op te zeggen. Hoe de gemiddelde betalende kijker dit oplost weet ik niet. Nu ik er over nadenk…. Zou ik de gekochte apparatuur kunnen terugbrengen?  De consumentenbond is vrij stellig van wel. Aan class actions doen ze hier echter niet. En zelf heb ik nou ook niet de behoefte hier een case van te maken.

Ik had het geluk van een rest-partij van digitale sprietjes een exemplaar te mogen afhalen met bijbehorende convertor. Nou ja geluk… . Het zenderpakket wordt regionaal bepaald door wat de lokale masten doorgeven. Bij ons zijn dat maar liefst vijf kanalen. Dat wordt dus kiezen wat je aansluit. Een gemankeerde schotel of een onvolgroeide spriet. Of iets nieuws, voor mij tenminste: een schotel met abonnement.  Ik heb nog een half jaar om na te denken wat we in het nieuwe huis willen. Ondertussen hoop ik dat het gemis aan reclame inkomsten lekker gaat knellen bij de drie zenders.

Ook voor de keuze van de internet provider hebben we nog een half jaar bedenktijd. Ik zie wel kans om de kosten te halveren door de vaste lijn van de lokale monopolist op te zeggen en internet door de lucht af te nemen. Ik heb een provider gevonden die wifi op een kilometer of 8 kan afleveren. Voor de kenners: door Ubiquiti of Mikrotik met Nstreme apparatuur in te zetten. Bellen hiermee zou ook mogelijk moeten zijn.
We zullen ze leren die monopolisten.

De politieke wasstraat
Ondertussen gaat de zuivering van de politiek en bedrijfsleven gewoon door. Mensen met naam en faam en mensen met geld ontspringen de dans niet en worden met tientallen tegelijk opgepakt en ondervraagd. Velen zijn al berecht met straffen van soms wel 18 jaar gevangenisstraf. En als je geen hbo of hoger hebt kom je als wethouder of gedeputeerde  gewoon bij de verkrachters en overvallers op de cel.
Mijn conclusie is dat dit nog harder gaat dan ik een jaar geleden inschatte en dat er een geweldig afschrikwekkende werking van uitgaat. De politici die toen nog om de verkeerde reden voor de politiek kozen zullen zich nu wel drie keer bedenken.
Als negatief effect voorzie ik wel dat er regels worden ingesteld om de preventie van corruptie in processen gieten waardoor zaken extra lang duren met lekker veel papier.
Ondertussen is er licht in de tunnel van de economische malaise en heb ik een hecht geloof in het ondernemerschap en arbeids-ethos van de nieuwe generatie.
De economie wordt gestimuleerd door het vrijgeven van bevroren fondsen van de werknemers. Fondsen waar gek genoeg weinig mensen een toekomstige bestemming voor lijken te hebben. Als het niet ten koste gaat van sociale vangnetten van individuele werknemers kan het de economie (en dus uiteindeljik de werknemers en werkzoekenden) alleen maar ten goede komen. Brazilië is op de goede weg.

Nu ga ik me voorbereiden op de belastingaangifte. Binnenkort kan ik ook mijn rechten claimen omdat ik belasting betaal.

4 reacties op “36. Van 12 naar 5

 1. Ha die Hans, mooi, belasting is een fijn ding, vooral als je wat terugkrijgt … Zijn er nog wat nieuwe foto’s van casa van der Linden? Ik zal vast niet de enige zijn die benieuwd is naar de voortgang! Groeten vanuit een tropisch Gorinchem

 2. Hallo Kees , trouwe fan ,
  Niks terugkrijgen: 311 Reais (Omgerekend circa 90 Euro ) euro heb ik bijgedragen aan de Braziliaanse staatskas. Zaterdag gaan we naar een vergadering van de bewoners van het resort. Ik zal eens kijken of ik wat feeërieke foto’s kan maken die een goede indruk geven van het huis , de grond en alles wat er bij hoort.
  Zojuist ruim 500 m2 tegels binnengebracht. Ze hoeven alleen nog maar even op hun plaats gelegd te worden met wat “tegellijm” ertussen. Heb je een uurtje gelegenheid ? Kom dan eens gezellig langs en vergeet niet je kniebeschermers mee te nemen.
  Hier valt net de winter in. ’s Avonds wordt het al lekker fris (10 graden celsius); lekker knus bij de oliegevulde radiator 🙂 .
  Stay tuned.

 3. Ha die Hans,
  Long time je blog niet bezocht, maar het is goed om te lezen dat je je humor niet verliest, terwijl al die instanties maar hun eigen gang gaan en je gewoon laten zitten met de problemen. Zoek het zelf maar uit!! Een geluk bij ongeluk….je houdt tijd over voor bijvoorbeeld de belastingen…..
  Trouwens ik ben ook benieuwd naar voortgang casa van der Linden!!

 4. Ha ha Liset,
  heb je niks beters te doen dan je te vergrijpen aan onroerend goed voyeurisme?
  Maar het begint nu wel een beetje op te schieten met het huis. Dus deze week heb ik foto’s gemaakt. Die zal ik dit weekend plaatsen.
  Alles goed in Den Hoorn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *